Blog o zivote v Amerike

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kraniosynostóza-čo?

Čo presne je kraniosynostóza?

„Kraniosynostóza je vrodená deformita detskej lebky, ktorá nastane vtedy, keď sa vláknité spoje medzi kosťami lebky (tzv. lebkové švy) predčasne uzatvoria“.

Ako by sa dalo očakávať, tento stav spôsobuje, že hlavička dieťaťa abnormálne rastie, pričom mení tvar a deformuje sa. To zabraňuje mozgu, aby rástol prirodzene a môže to znamenať nebezpečné komplikácie v prípade, že sa tento stav nelieči počas prvých mesiacov života dojčaťa. Tieto komplikácie môžu zahŕňať neurologické a kognitívne problémy, pretože mozog sa nemôže rozrastať tými smermi, ktorými potrebuje.
Podľa rôznych typov uzatvárania švov existujú rozdielne typy synostózy. Na rozdiel od iných typov malformácií hlavy, v prípade kraniosynostózy ide o zreteľný a rozpoznateľný tvar hlavy, podľa ktorého je možné ju rýchlo rozlíšiť od iných potenciálnych stavov.

Ako sa kraniosynostóza lieči?

Kraniosynostóza sa všeobecne lieči pomocou chirurgickeho zakroku. Už po celé stáročia sa vedelo, že predčasné uzavretie lebkových švov existuje a ako všetko vo vesmíre, aj chirurgická liečba kraniosynostózy prešla svojím vlastným vývojom.

Viac o diagnóze, liečbe a všetkom, čo sa týka detskej hlavičky nájdete v mojej knihe Malý Helmáčik alebo Kranio- čo?!, prípadne na našej stránke www.thelittlehelmetman.org.      

Nebola som vôbec mladou matkou a Patrick nebol moje prvé dieťa. Prečítala som snáď všetky knihy o tehotenstve a živote dieťaťa v útlom veku, aby som sa uistila, že som pripravená na všetko, čo by sa prípadne mohlo prihodiť môjmu dieťaťu. Napriek tomu som aj tak nemala ani potuchy o tom, že niečo také, ako kraniosynostóza, existuje.Mali sme to šťastie a vďaka vynálezu “google” sme našli úžasného detského neurochirurga Dr. Jimeneza, ktorý vynašiel a úspešne spolu s manželkou (plastickou chirurgičkou) Dr. Barone vykonáva menej invázivnu operáciu pre liečbu kraniosynostózy nazývanú Endoscopická pásová craniektómia s následnou liečbou pomocou helmy. Ide o typ operácie, ktorú už roky vykonávajú mnohí chirurgovia s vynikajúcimi výsledkami.

Kraniosynostóza môže byť genetického pôvodu – tak, ako to bolo v našom prípade – ale objaviť sa môže aj v rodine, kde sa podobný problém predtým nevyskytol. Preto je dôležité byť oboznámený s touto diagnózou, vedieť, čo je dôležité si všímať na hlavičke bábätka, aby v prípade nutnosti došlo k okamžitému zákroku či liečbe a úspešne sa tak predišlo neskorším komplikáciám v živote dieťaťa.

Na mojom blogu budem postupne pridávať články kde bližšie opišem  problematiku kraniosynostózy , ABC detskej hlavičky, syndróm plochej hlavičky, tipy  ako plochej hlavičke predchádať, predstavím vám  craniofacial organizácie fungujúce v USA  na ktorých webstránkach nájdete veľa užitočných informácii a pomoc.

Vitajte, dúfam že každý riadok v mojom blogu prispeje k dobrej veci.


Kraniosynostóza - úvod | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014