Blog o zivote v Amerike

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

ABC detskej hlavičky

Predtým než si rodičia dokážu všimnúť akékoľvek  anomálie na lebke svojho dieťaťa, musia vedieť, ako vyzerá zdravá lebka. Ak chcú rodičia rozpoznať zdravú lebku, je dôležité, aby poznali jednotlivé časti, z ktorých lebka pozostáva.

Príslušné znázornenie si pozrite na obrázku vyššie.

 

Lebku dieťaťa tvorí niekoľko kostí:

  Dve čelové kosti, ktoré tvoria prednú časť lebky.

 Dve temenné kosti, ktoré tvoria najväčšiu časť

lebky – vrch, bočné strany a zadnú časť.

Jedna záhlavná kosť v dolnej zadnej časti hlavy.  

Lebečné kosti obvykle zostávajú oddelené približne do dvoch rokov veku dieťaťa. Lebečné kosti držia pohromade silné vláknité tkanivá nazývané lebkové švy.

Lebkové švy dojčiat sú veľmi flexibilné. Táto ich vlastnosť je užitočná pri pôrode, pretože umožňuje hlavičke prejsť pôrodnými cestami. Ako mozog rastie, tieto švy sa naťahujú a vytvárajú novú kosť, čo umožňuje, aby lebka spoločne s mozgom, ktorý sa nachádza pod ňou, narástli do tvaru normálnej lebky dospelého človeka.

 

Poznáme tieto rôzne typy švov:

 Zvislé švy

 Čelový šev siaha po čelo, medzi mäkkým

miestom a horným mostíkom nosa.

 Šípový šev je najdlhší šev, ktorý sa tiahne

od mäkkého miesta na vrchu hlavy po zadnú časť hlavy.

 Vodorovné švy

 Vencový šev siaha od mäkkého miesta na vrchu hlavy po oblasť pred ľavým alebo pravým uchom.

 Lambdovitý šev sa nachádza na zadnej strane hlavy.

 

 Priestory medzi kosťami vo vláknitých tkanivách sa nazývajú lupienky lebky. Lupienky lebky by mali byť ploché a pevné. Vypuklý lupienok je často príznakom zvýšeného tlaku v mozgu.

Vypukliny na lupienkoch sa tvoria pri plači alebo zvracaní dojčiat, ale keď je dieťa pokojné, lupienok lebky by sa mal znova vrátiť do normálneho stavu. Vpadnuté lupienky lebky sú znakom dehydratácie dieťaťa. Môže to byť následkom chorôb, ktoré zahŕňajú hnačku alebo vracanie. Takže rodičia by mali hľadať vpadnuté lupienky, keď ich dieťa zažíva tieto problémy. Buďte v prípade vpadnutého lupienka obozretní – môže to byť núdzový zdravotný stav a môže si vyžadovať okamžitú liečbu.

  Veľké lupienky na vrchole hlavy majú tvar kosoštvorca. Nazývajú sa aj „mäkké škvrny“, ktoré sa zvyčajne uzatvárajú medzi siedmym a devätnástym mesiacom. Často môžete vidieť, ako táto štruktúra pulzuje ako tep.

 Malé lupienky, ktoré majú tvar trojuholníka, sa nachádzajú na zadnej strane hlavy a zvyčajne sa uzatvárajú do jedného až dvoch mesiacov veku dieťaťa.

  Dva malé lupienky sa nachádzajú vedľa oblasti uší na oboch stranách hlavy.

Tieto lupienky sa uzatvárajú samé, pričom tento proces je súčasťou normálneho rastu. Ja, ako väčšina matiek, som vedela o lupienku v tvare kosoštvorca a taktiež som vedela, že môžem cítiť tep môjho dieťaťa tak, že jemne dotknem mäkkej škvrny na vrchole hlavy.

Čo však zvyšok hlavy? Nikto mi nikdy nepovedal, že mám hľadať vyvýšeniny alebo iné hrbole pozdĺž hlavy dieťaťa, ktoré by mohli odhaliť známky vážneho problému. Rast mozgu v prvom roku života dieťaťa je rýchly. Objem mozgu donoseného dieťaťa pri jeho narodení predstavuje štyridsať percent objemu jeho dospelého mozgu. Do veku troch rokov sa tento objem zvýši na osemdesiat percent.

Vďaka lebkovým švom, ktoré držia kosti lebky dieťaťa pohromade, sa mozog môže rozpínať, pričom je zároveň chránený.

 Ak dôjde k predčasnému uzatváraniu jedného alebo viacerých švov, mozog nemá priestor na to, aby sa v tejto oblasti rozpínal.

A tak sa zväčšuje rôznymi smermi a tvar hlavy sa deformuje. Keď k tomu dôjde, nastáva stav nazývaný kraniosynostóza.


ABC detskej hlavičky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014